|
Milena
Host
|
 |
« kdy:: Září 04, 2009, 09:34:30 » |
|
1) Maso na kostky osolit, dusit na másle 2) Na pánvi bleďounkou jíšku, zředit vodou (hustší) 3) Květák rozebraný na růžičky povařit v osolené vodě
Když je vše hotové, smíchat. 2 rohlíky namočit ve vodě, vymačkat do mísy + ořech másla, 1 vejce - utřít. Přidat strouhanku, aby vznikla měkká hmota. Nechat hodinu stát. Přidat sůl, muškátový květ, citrónovou kůru. Kdyby to nešlo, přidat ještě strouhanku. Udělat knedlíčky velikosti pingpongového míčku, vařit v mírně osolené vodě 5 - 6 minut. Ihned podávat.
Zadělávané telecí je bezkonkurenčním projevem lásky. "Matička" je diktovala své snaše na začátku sedmdesátých let proto, aby její syn netrpěl v nejistém období manželství a dnes, třicet let po její smrti, bych ji ráda ujistila, že jsem jednou toto jídlo skutečně vyrobila. Povedlo se, ale současně došlo k ráznému rozhodnutí, že recept na nejmilejší jídlo se stane jen muzeálním kouskem. Již nikdy více. Z těchto střípků se skládal můj pozdější feminismus. Ženy, které měly možnost ohradit se proti zadělávanému telecímu, které mimochodem v popsaném receptu představuje jednu porci pro pána světa (ostatní oblíznou vařečku), se jistojistě feministkami staly. Nejsem výjimkou. Od začátku devadesátých let se mi stalo vaření již jen příležitostným koníčkem, realizovaným ve chvílích, kdy bylo třeba odpočinout si od intelektuálních výkonů.
(Ze sbírky receptů v černém notýsku – Milena Černá 2000)
|